Vse več je povpraševanj za gradnjo pritličnih hiš. Razlogov zakaj se investitorji za njih odločajo je veliko. Najpogostejši prepričljiv razlog zakaj se veča zanimanje za izgradnjo pritličnih hiš je vsekakor povezanost stanovalcev in prosotrov. 

 

Kdo se najpogosteje odloča za nakup/izgradnjo pritlične hiše? Je segment pritličnih hiš bolj zanimiv za mlade družine ali pare v zrelih letih?

Segment kupcev, ki se odločijo za nakup ali izgradnjo objekta v enem nivoju je raznolik. Mlade družine po pritličnih hišah povprašujejo, ker se z njimi lažje poosebijo in vidijo dolgoročne prednosti. Pritlična hiša se jim zdi prostor, kjer lahko otroci brez težav premagujejo vse ovire bivanjskih prostorov. Populacijo posameznikov in parov v zrelejših letih k izgradnji ali nakupu pritličnega objekta prepriča tloris brez stopnic. V jeseni življenja investitorji objekte načrtujejo bolj premišljeno, z večjim poudarkom na funkcionalnosti in ozirom na zdravstvene ovire, ki jih prinaša življenje.

JUBHome Classic 85 EXT1

5 vidikov zakaj so pritlične hiše odlična izbira za naročnika

Pritlični objekti so zasnovani brez stopnic. To pomeni, da so odlična rešitev za ortopedske bolnike v zrelejših letih. Stopnišče je prostor, ki zavzame cca 10% površine povprečne 130 kvadratnih metrov velike družinske hiše. Pritlični objekti omogočajo edinstveno povezovanje notranjega in zunanjega prostora. Ustvari se neverjetna povezanost med naravo in notranjim bivalnim prostorom. Pozitivna lastnost pritličnega objekta je tudi povezanost njegovih uporabnikov. Hočeš nočeš je v pritličnih objektih vse skupaj bolj povezano, ni ustvarjena ločnica, kot jo ustvarimo v stanovanjskih hišah z nadstropji. V primeru nakupa ali izgradnje pritlične hiše se izognemo problemu prenašanja udarnega zvoka po nepravilno zasnovanih medetažnih konstrukcijah. V kolikor se pojavi potreba, da iz ene stanovanjske hiše ustvarimo dve bivalni enoti z ločenima vhodoma je to pri pritlični hiši zelo enostavno.

Razlike med pritličnimi hišami danes in tistimi izpred 20., 30. let
Stanovanjski objekti danes so zasnovani veliko bolj trajnostno. Trudimo se, da z JUBHome elementi zagotavljamo energijsko učinkovitost tudi objektom, ki imajo bolj razvejano tlorisno zasnovo. Značilnost pritličnih hiš je zagotovo tudi to, da imajo več izpostavljenih zunanjih površin v primerjavi z dvonadstropnimi objekti enake površine. Pri načrtovanju stanovanjskih objektov ima vse večjo težo funkcionalno načrtovanje bivanjskega prostora. Vsak kvadratni meter objekta nekaj stane, posledično investitorji dodobra razmislijo kaj potrebujejo in česa ne. Veliko investitorjev danes išče v posameznih prostorih dvojno uporabnost.

JUBHome notranjost

Kakšna zasnova pritlične hiše zagotavlja kar najboljšo energetsko učinkovitost?

Energijsko učinkovitost pritličnih objektov zagotovimo s pravilno izbiro materialov za gradnjo. JUBHome sistemi za gradnjo masivne energijsko varčne hiše se lahko pohvalijo s certifikatom Passive House Institute.  Naš sistem gradnje omogoča, da enako toplotno prehodnost zunanjega zidu dosežemo s 5-10 cm tanjšim zunanjim obodom objekta kot pri klasični gradnji. Vsekakor pa veliko pozornosti posvečamo tudi pravilni geometriji in orientiranosti objekta glede na osončenost.

Kakšna je povprečna velikost pritličnih hiš, ki se sedaj gradijo

Pritlični objekti, ki so zasnovani za štiričlansko družino so običajno veliki okoli 130 kvadratnih metrov neto površine. Pari in posamezniki v zrelejših letih pa sprašujejo in izbirajo med objekti manjšimi do 100 kvadratnih metrov neto tlorisne površina. Velikost objekta generira smotrnost njegove zasnove.

Pritlična hiša z ravno ali dvokapno streho?

Tip strehe je najpogosteje določen s prostorskimi akti. Zavedati se moramo, da preko omejitev ne moremo. Vsekakor pa se v primeru izbire pritlične hiše z ravno streho zmanjša volumen objekta.

Pritlična hiša

V pritlični hiši lahko zagotovimo maksimalno dostopnost in prehodnost za gibalno ovirane osebe

Neovirano dostopnost v pritličnih hišah zagotovimo dokaj enostavno. Ni stopnic, ki bi posameznikom na invalidskem vozičku predstavljale težave. Pri zasnovi je potrebno s premislekom načrtovati kopalnico, ki bo omogočala uporabo z invalidskim vozičkom. Načeloma funkcionalno načrtovani pritlični objekti ustrezajo uporabnikom, ki za svoje življenje potrebujejo invalidski voziček

Za koga je najprimernejši nakup pritlične hiše?
Do odločitve nakupa pritlične hiše posameznike pripelje veliko različnih faktorjev in pričakovanj. Starost pri izbiri tipa objekta ne igra pomembne vloge. Zelo pomemben faktor izbire pritličnega objekta je njegova uporabnost. Ker poleg izvedbe objektov na ključ ponujamo celoten nabor projektantskih in svetovalnih storitev nam je pomembno, da posameznik pozna svoje potrebe. Projektna naloga je izhodišče za načrtovanje objekta. V njej investitor jasno definira svoje potrebe po prostorih, zdravstvene omejitve in želje.