Gradnja hiše je zagotovo precej zahteven projekt. Poleg ustrezne lokacije, izbire materialov in tehnologije gradnje, moramo razmisliti tudi o kasnejšem preprostem vzdrževanju zgradbe, varnosti, ki jo bo nudila, ter zahtevnosti morebitnih sanacij.

Sistem ICF (angleško: Insulated Concrete Form) sodi med masivne sisteme gradnje, kot tudi gradnja z opeko, vendar je tehnološko mnogo bolj izpopolnjen. Združuje kvaliteto masivne gradnje in hitrost montažnih sistemov, hkrati pa nudi zdravo in kvalitetno bivalno okolje, energijsko varčnost hiše, kompaktnost objekta in varnost. Je prava izbira za izgradnjo sodobnega in funkcionalnega doma.

1. Kakovostno, hitro in enostavno

JUBHome sistem gradnje preprečuje gradbene napake. Sestavljanje elementov, izdelanih po meri vaše hiše na podlagi brezplačnega sestavnega načrta, in montaža, skladna z navodili za vgradnjo, zagotavljajo neprekinjen toplotni ovoj. Sistem ICF omogoča zelo kvalitetno in preprosto gradnjo tudi v lastni režiji, brez predhodnih izkušenj. Velika prednost gradnje hiše z opažnimi zidaki, je tudi, da sistem ICF omogoča hitro sestavljanje elementov ter takojšnjo vgradnjo armature in betona.

2. Neprekinjen, visoko izolativen toplotni ovoj

Prijetno bivalno okolje in nizki stroški bivanja so tesno povezani z neprekinjenim visoko izolativnim toplotnim ovojem hiše. Oboje sistemsko zagotavlja JUBHome s tehnološko naprednim, doma razvitim sistemom gradnje masivnih armiranobetonskih hiš s pomočjo toplotno izolativnih opažnih zidakov. Možnosti različnih debelin stenskih elementov se prilagajajo željam graditelja ter podnebnim razmeram lokacije, kjer bo hiša stala.

3. Brez toplotnih mostov, brez plesni

Črna plesen, ki se pojavlja v hišah, kjer zastaja vlaga, je zdravju nevarna. Njen nastanek preprečimo z odpravljanjem toplotnih mostov in skrbnim prezračevanjem. S sistemom masivne gradnje ICF so računski toplotni mostovi na standardnih detajlih tako nizki, da jih ni potrebno upoštevati v izračunu gradbene fizike PHPP. Za prezračevanje objekta lahko poskrbimo sami z odpiranjem oken ali pa ga prepustimo vgrajenemu rekuperatorju. Prezračevanje z rekuperacijo toplote zagotavlja nenehno izmenjavo zraka, pri čemer se med 75- 90% toplote iz odpadnega zraka vrne nazaj z ogrevanjem svežega zraka, ki vstopa v stavbo.

4. Tudi za potresna območja

Rezultati testiranj JUBHome sistema, opravljenih na Katedri za konstrukcije in potresno inženirstvo na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani, potrjujejo, da je vgradnja JUBHome sistema varna tudi na potresnih območjih. Sistem toplotne izolacije temeljne plošče JUBHome BASE in sistem za gradnjo sten JUBHome WALL sta namensko razvita in testirana prav za gradnjo na potresno ogroženih območjih. Sistemi ICF so tudi v svetu sicer že dalj časa uveljavljeni pri gradnji stavb, saj sistemsko omogočajo kakovostno in hitro masivno gradnjo energijsko zelo učinkovitih stavb.

5. Hitra sanacija po poplavi

Penjen polistiren (EPS), sodoben material, iz katerega so izdelani opažni elementi, navzame le do 3,5% vode, zato se toplotna izolacija sten tako grajene hiše, posuši hitro in brez trajnih posledic. Toplotna izolacija temeljne plošče pa ostane suha, saj je od zunaj ovita v neprekinjen sloj hidroizolacije, ki ščiti tudi pred dvigom podtalnice in kapilarne vlage.

6. Sodobni, tehnološko izpopolnjeni materiali

Material za izdelavo opažnih zidakov je grafitni ekspandirani polistiren (EPS) Nosilna armirano betonska stena sistema ICF ima plast EPS-a z obeh strani, fasadne in notranje, kar v notranjosti prostorov v hladnih dneh zagotavlja prijeten občutek tople stene. Druge lastnosti EPS-a so tudi, da je podobno parno-difuzijsko odporen kot masiven les, popolnoma inerten in se ga, v primerjavi z drugimi toplotnimi izolacijami, uporablja celo za prehransko embalažo in otroške igrače, ter je v primeru ognja samougasljiv.